Ludwig Bauer ” Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek”

th_2921

Pozivamo vas na predstavljanje novog romana Ludwiga Bauera ” Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek”, s podnaslovom pikarski roman s mačkom), u utorak 1. prosinca u 19 sati u zagrebačkom Velvet caféu, Dežmanova 9.

Uz Ludwiga Bauera o romanu će govoriti Lidija Dujić, Miljenko Jergović i Seid Serdarević.
http://www.fraktura.hr/knjige/product.aspx?c=0&p=2921

Što se dogodi kada vas jednoga jutra stranac koji se najprije sasvim besprizorno pomokrio na vaš divno uzgojeni travnjak pozove da krenete s njim? On je neodoljiv i uvjerljiv, pa ga nikako ne možete odbiti, a posebno ne njegov poziv na veli­čanstven ručak. Upravo tako počinje novi roman Ludwiga Bauera “Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek” – iznimno neobična avantura u koju se upućuju gospodin Kubitschek i pripovjedač Albert Albert, te njegova mačka Mitzi.

Od brd­skih područja do njemačkih velegradova svugdje ih prati nevjerojatan niz događaja, a naši se junaci bore za pravdu i protiv ugnjetavanja, šverca ljudi i drugih zala suvremenog svijeta. Prepun komičnih i apsurdnih situacija te sitnih dobronamjer­nih prevara, ovaj roman na najbolji se način naslanja na tradiciju češkoga humora od Švejka do Hrabala i nastavlja je.
U formi suvremenoga pikarskog romana Bauerovi junaci pronose svoje ideje želeći promijeniti stanje svijesti. Gospodin Kubitschek svojim govorima i lamentacijama te ponekad uzaludnim, ali redovito neobičnim akcijama upozorava na probleme suvremenosti, koji su zapravo vječni.

“Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek” jedan je od onih romana kod kojih čitatelju stalno titra osmijeh, dok će mu se Kubitschek, mačka Mitzi i njezin vlasnik Albert Albert urezati u pamćenje poput Don Quijotea, Sancha Panze i Rocinante. Pritom svaka sličnost, poznajući Ludwiga Bauera, nije slučajna.