IMIC - "Zajedno"
INTERNACIONALNI, MULTIRELIGIJSKI I INTERKULTURALNI CENTAR

Amélie Nothomb: “Palež” i “Peplon”

0

Palež i Peplon, Amélie Nothomb, s pripovijetkom Mubere Isanović; predgovor: Marijana Petrović, tiraž: 500 komada; 2015/2016, 225 strana; prijevod: Sabina Pstrocki Šehović, s ilustracijama Nelise-Nele Baždar, lektura i korektura: Zinaida Lakić; Izdavač IMIC-Zajedno i Šahinpašić.

Radi se o ilustiranoj publikaciji– prijevodu 2 djela zajedno, francuske i belgijske spisateljice Amélie Nothomb na BHS jezik, naslovi su Palež i Peplon. Knjiga sadrži prateće ilustracije i dva su naslova u ilustriranoj kutiji.

Palež je drama koja se prema nekim kritičarima i zbog godine izdanja događa u ratnom Sarajevu,a spominje se i paljenje sarajevske Vijećnice.

U ovom ko-izdanju IMIC-Zajedno i Šahinpašić u uvodnom dijelu je i jedan kratki bosanski ratni narativ na francuskom i bosanskom jeziku, koji jednako kao i Palež tretira temu paljenja i očuvanja knjiga u ratu, a prethodi predgovor na francuskom i BHS jeziku.

Drugo je djelo Peplon, futuristički dijalog koji se događa u 26. stoljeću. Knjige su pogodno štivo i za mlađe srednjoškolsko i akademsko čitateljstvo kao i šire čitateljstvo, bogate referencama iz opće kulture i fusnotama stoga smatramo da mogu biti dodatni nastavni materijal u školama, a posebno školama u kojima se podučava francuski jezik.

Autorica je jedna od najpopularnijih pisaca suvremene filozofije i književnosti. Knjige se mogu naručiti putem maila imic@imic.ba.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti odgovornost za sadržaj vaših postova.