IMIC - "Zajedno"
INTERNACIONALNI, MULTIRELIGIJSKI I INTERKULTURALNI CENTAR

Publikacija: “Izgradnja Evrope”

0

U ovom izboru predstavljeni su tekstovi koji ocrtavaju, na nesavršen način svakog izbora, razvoj jedne ideje o Evropi. Osnovni ton tekstova je ‘orijentiran’, što ovdje znači uvjetovan poznatim i konačnim (?) povijesnim ishodom.

Drugim riječima, znajući da se Evropa na početku XXI. stoljeća nalazi pred političkim ujedinjenjem, birali smo one autore koji su taj čin u posljednjih trista godina priželjkivali i za nj se zalagali.

U istom razdoblju,moglo se naći mnogo više onih koji su isključivali samu tu pomisao, i to uglavnom iz dva razloga: ili kao tehnički neostvariv ili kao nepoželjan projekat.

Rasprava o Evropi, optimalnom stupnju njene integracije i modusima funkcioniranja nije ni u samim evropskim društvima okončana: protivnici  (‘evroskeptici’, ‘suverenisti'…) su i danas brojni…

Kronološki prikaz argumenata jedne i druge strane bio bi podjednako moguć, a vjerovatno i zanimljiviji od izbora za koji smo se opredijelili, no to ostaje za neku drugu priliku.

Ovdje je prilika pružena samo ‘evrooptimistima’.  Čitalac će na kraju knjige naći orijentacionu kronologiju koja donosi pregled kako najvažnijih događaja tako i najznačajnijih naslova, publikacija i manifesta koji su obilježili izgradnju Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti odgovornost za sadržaj vaših postova.