IMIC - "Zajedno"
INTERNACIONALNI, MULTIRELIGIJSKI I INTERKULTURALNI CENTAR

Prva panel diskusija u okviru inicijative FER diskursi

0

U prostorijama IMIC-a, u Sarajevu, 14. marta 2018. godine održana je prva u nizu višemjesečnih panel diskusija, u okviru inicijative Fer diskursi.Tema prve panel diskusije je bila ”Između religijskog i sekularnog ”.

Gost predavač, Drago Bojić, bh. franjevac, teolog i publicist, raspravom o pozicioniranosti religije i religijskih zajednica u sekularnom društvu kao što je bosanskohercegovačko, naznačio je važnost uspostave komunikacije između ta dva konteksta.

Ističući da se pojava fanatizma, tokom historije, javljala kao posljedica i religijskih i antireligijskih narativa, Bojić je istakao važnost jednakog otvaranja društvenog prostora i za vjeru i nevjeru. Vidjevši u sekularnoj multireligijskoj državi potencijal za potpunije ostvarivanje ljudskih prava svih, Bojić akcentualizira važnost propitivanja grešaka na svim stranama, mogućnosti i prostora za dijalog.

Prvom temom otvoren je prostor za naredne koje će, već u mjesecu aprilu, biti također dio panel diskusija, a odnosit će se prvenstveno na raspravu o religiji i rodu te ženskoj pozicioniranosti u monoteističkim religijama. Diskusija je privukla značajan broj gostiju koji su problematiziranjem određenih pitanja iskazali i vlastitu potrebu da se o ovakvim i sličnim pitanjima češće i temeljitije govori pogotovo uzimajući u obzir etičke dileme koje se često javljaju kao posljedica kompleksnih društava suočenih jednako sa religijom i sekularizmom.

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti odgovornost za sadržaj vaših postova.