IMIC - "Zajedno"
INTERNACIONALNI, MULTIRELIGIJSKI I INTERKULTURALNI CENTAR

Peta panel diskusija FER diskursa: “Instrumentalizacija ženskog ‘živog’ tijela”

0

25.10.201 godine u 18:00 održana je peta sesija Inicijative FER diskursi koju su zajednički organizirali TPO Fondacija i IMIC Zajedno iz Sarajeva.

Sesiju je moderirao Nikola Vučić. A izlaganje o temi “Instrumentalizacija ženskoga ‘živoga’ tijela: od ‘nacionalnih čuvara života’ do ‘kaubojki pod hidžabom'” održala je teoretičarka i predavačica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ajla Demiragić.

Ona polazi od teze Arthura Krokera da su ženska tijela uvijek služila kao tekst u kojemu su upisani dominantni mitovi maskulinističke kulture, mitovi koji su ta tijela definirali kao ‘drugo’, prožeto idologijom i diskurzivno konstuirano kao neposlušno, prijeteće, ono koje se ne može kontrolirati.

Ponuđen je i kratak osvrt na pitanje rodno određenih tijela koja se, ne samo u ratu već i tzv. poraću i vremenu tranzicije, tretiraju kao “teritoriji, označitelji i prozvođači pripovijesti nacija” (Nira Yuval-Davis). Profesorica Demiragić je također kritički govorila o poželjnim društvenim ulogama, kao i o “ideologiji majčinstva” koja negira ženama pravo na identitet žena i sebstva izvan majčinstva. Naglasila je kako se jasna distinkcija između muških i ženskih tijela posebno zaoštrila jačanjem kapitalizma.

Izvor: tpo.ba / IMIC – ZAJEDNO

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti odgovornost za sadržaj vaših postova.