IMIC - "Zajedno"
INTERNACIONALNI, MULTIRELIGIJSKI I INTERKULTURALNI CENTAR

Intervju / Fra Marko Oršolić: Moja poruka građanima Bosne i Hercegovine

0

Iako narušenog zdravlja, fra Marko je našao načina da se odazove molbi portala Radiosarajevo.ba da govori o Bosni i Hercegovini danas kada nam nasušno treba heroja “koji čine sve da do rata ne dođe”. Fra Marko odgovara na pitanja kako sačuvati Bosnu i mir u njoj i šalje svoju snažnu poruku građanima naše zemlje, svojim Bosancima i Hercegovcima.

U tekstu s početka aprila 2019. godine, velikan bh. novinarstva, kolumnista portala Radiosarajevo.ba, nedavno preminuli Zija Dizdarević o fra Marku Oršoliću piše:

Marko Oršolić – Rođen je u Tolisi (općina Orašje). Prošle godine fra Marko, zvan i Strikan, obilježio je 50 godina misništva. Kakvo je Oršolićevo poslanje govori i to da je nakon svečane mise, iza samostana u Tolisi, upriličen performans judeo-kršćansko-islamske molitve, pjesama i meditacije.

Takvo što je mogao osmisliti i organizirati samo fra Marko, čovjek izuzetne inteligencije, erudicije, otvorenosti, društvene kreativnosti. Oršolić je i osnivač Internacionalnog multireligijskog i interkulturnog centra Zajedno (IMIC). Na toj liniji fra Marko je djelovao još od 1991. tokom rata a i danas. Nakon umirovljenja, a dnevno aktivan, živi na relaciji Tolisa – Sarajevo, gdje je sjedište asocijacije Zajedno.

Trostruko jednoumlje

Fra Marka je ‘70-tih godina prošlog stoljeća intelektualac svjetskog glasa, naš Mostarac, Predrag Matvejević nazvao “crvrnim fratrom”. Prema Dizdareviću, jedni to kazuju sa simpatijama, odajući Oršoliću priznanje za njegov protunaci(onali)stički i antifašistički kredo i uvažavanje dobrog što su donijeli ovdašnji komunisti u vrijeme socijalizma. Drugi, i iz desničarskih krugova, tim nadimkom žele ga ideološki diskreditirati i dovesti u pitanje njegovu nesumnjivu redovničku odanost…

Fra Marko Oršolić, kako bilježi Jaroslav Pecnik u “Novom listu”, jedan je od najpoznatijih i najuglednijih franjevaca iz provincije Bosne Srebrene; istaknuti je teolog, politolog, povjesničar i dugogodišnji profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, objavio je više knjiga (“Kršćanin u službi revolucije”, 1976., “Zlodusima unatoč”, 2003., “Zlodusima nasuprot”, 2006., te “Suvremena suočavanja”, 2018.) i na stotine znanstvenih studija, te raznih drugih članaka s gotovo svih područja religiologije i društveno-humanističkih znanosti.

Poznati je mirotvorac, osnivač Internacionalnog multireligijskog i interkulturalnog centra u Sarajevu, spada među pionire ekumenizma u ovim nekada zajedničkim prostorima…

Iako narušenog zdravlja, fra Marko je našao načina da se odazove molbi portala Radiosarajevo.ba da govori o Bosni i Hercegovini danas kada nam nasušno treba heroja “koji čine sve da do rata ne dođe”. Fra Marko odgovara na pitanja kako sačuvati Bosnu i mir u njoj i šalje svoju snažnu poruku građanima naše zemlje, svojim Bosancima i Hercegovcima.

Kako vidite stanje u našoj Bosni i Hercegovini koje opet prerasta u vrlo ozbiljnu krizu? Strašno zvuči anketa na jednoj TV uoči predstojeće 2022. godine, gdje većina ispitanika kaže kako želi samo da se ne ponovi 1992. godina! Kako smo došli u ovakvo stanje?

Stanje je produženo naslijeđe iz rata i Djetonskog ugovora koji je omogućio trostruku etnokraciju, to jeste trostruko jednoumlje.

Franjevci su stoljećima, kako se to kaže, vjerni Bogu i Bosni. Kako sačuvati Bosnu danas?

Dejtonski sporazum je paradigma koja je izvršila svoju funkciju i sada treba tragati za novom paradigmom.

Važnija geografija nego nacija

Kakvim ocjenjujete ponašanje domaćih političkih aktera? Koje snage smatrate najvećom opasnošću, te da li ima aktera koji, po Vama, teže rješenjima na korist svih?

Politički akteri žele promijeniti situaciju, ali i sačuvati vlast nakon trideset godina na nacionalno zastarjeloj paradigmi, a to je nemoguće.

I odatle njihova nervoza, a ne znaju novu paradigmu smisliti, a ona je jako jednostavna…

Šta mislite o djelovanju crkava i vjerskih zajednica u BiH, i šta bi oni mogli učiniti da izađemo iz ovog mračnog tunela?

Crkve i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini djeluju u skladu sa svojim poslanjem i one ne mogu puno doprinijeti stvaranju nove paradigme.

Neke od njih su rekle da Bosnu i Hercegovinu treba regionalizirati i tu je važnija geografija nego nacija.

Osnivač ste Međunarodnog interreligijskog i interkulturalnog centra (IMIC) koji promovira međureligijski dijalog. Kako da religija u BiH iskoristi svoje potencijale za ozdravljenje društva i da li vidite potencijal u eri religijskog nacionalizma i populizma uopće?

Religije mogu pomoći ozdravljenju društva preko oplemenjenja duhovnosti, pokajanja, pomirenja i pročišćenog sjećanja na prošlost.

Zaluđeni političari

Kako vidite ponašanje međunarodnih faktora u BiH? Jesu li oni na tragu rješenja ili svojim ponašanjem, zapravo, dodatno prave probleme u zemlji?

Međunarodni faktori pomažu, ali nekada ne znaju i kako pomoći zaluđenim političarima.

Treba nekada otvoriti oči, ali to je bolno.

Kakvim ocjenjujete politiku vodstva bh. Hrvata na čelu sa HDZ BiH i HNS. Je li tačan utisak da su Hrvati Bosne zapostavljeni?

Hrvati se u BiH osjećaju zapostavljeno. Taj će osjećaj imati uvijek dok smatraju da su dio te stare paradigme iz koje je izašao Dejtonski ustav.

Kakvim vidite stanje u Europi u kojoj buja ekstremna desnica, a neki to uspoređuju sa Europom 20. i 30. godinama prošlog stoljeća?

Evropa, ipak, uspješno “rješava” probleme desnice, nekada služeći se zabranama, a nekada posrnućem u Prvi i Drugi svjetski rat.

Orbanova islamofobna koncepcija

Italijanski teoretičar Enzo Traverzo upozorava da bi islamofobija u Europi mogla da naslijedi antisemitizam, i da je taj proces traženja, europskih Drugih, u toku. Nedavno smo imali izjavu mađarskog premijera Victora Orbana koji se pita kako integrirati u Europu BiH, “zemlju s dva miliona muslimana”. Kako Vi to vidite?

Orbanova politička koncepcija je islamofobna i nju treba ukloniti. Ona teži da muslimane gurne u stanje u kome su bili Jevreji u vrijeme nacizma, a sada u BiH nemaju ljudska prava tj. pasivno pravo glasa.

Ljudska pa nacionalna prava

Možete li na koncu uputiti svoju poruku građanima Bosne i Hercegovine?

Težite za Ustavom koji će počivati na slijedećim principima:

– Ljudska prava i iz njih izvedena nacionalna i vjerska prava.

– Odlukama ZAVNOBiH, ali shvaćenih tako da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego samosvjesna i samostojna, dakle u njoj žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci (Muslimani), Jevreji, Romi i ostali.

– BiH treba da funkcionira kao normalna država, u kojoj vlast počiva na trodijelnoj podjeli, a ne u trodijelnoj državi. Država mora biti jedinstvena, sekularna, regionalizirana i demokratska.

Faruk Vele / radiosarajevo.ba

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Odgovorni ste za sav sadržaj u Vašim komenatarima. Naš portal ne može preuzeti odgovornost za sadržaj vaših postova.